Dagens outfit: Puddercardi

Støt Vidunderlivet


For et stykke tid siden blev jeg (og andre danske modebloggere) kontaktet af Betina, der er så fantastiskt overskudsagtig, at hun er ambassadør for Vidunderlivet, hvor Kræftens Bekæmpelse sætter fokus på forebyggelse af livmoderhalskræft. Hun fortalte mig, at Vidunderlivets hjemmeside snart blev relanceret, og om jeg i den forbindelse ville hjælpe med at gøre opmærksom på det?

Jeg blev meget beæret, og selvfølgelig ville jeg gerne hjælpe med at sprede budskabet 🙂 For selvom sygdom og kræft måske ikke er så sjovt at læse om som musthaves og de seneste tendenser, så synes jeg, at det er en nødvendighed!

I kan læse meget mere om livmoderhalskræft, årsager, fakta og forebyggelse på Vidunderlivets hjemmeside, som nok kan forklare det alt sammen meget bedre, end jeg kan. I dette indlæg vil jeg komme med nogle mere personlige betragtninger og erfaringer.

Da jeg for et år siden fyldte 23 år, fik jeg, som alle andre danske kvinder der også fylder 23 år, et brev om, at jeg skulle blive undersøgt for celleforandringer. Før det havde jeg egentlig ikke skænket HPV-virus og celleforandringer nogen tanke. Jeg var jo ung og sund – og mit helbred fejler intet.

Problemet er jo, at man som sådan ikke kan mærke celleforandringer. Og livmoderhalskræft rammer unge – faktisk er halvdelen af dem, der får konstateret livmoderhalskræft under 45 år!

Så jeg bookede en tid hos min praktiserende læge – og selvom det ikke er det sjoveste at ligge på briksen med benene i bøjlerne og blive skrabet dernede med en vatpind, så er det jo trods alt en lille ubehagelighed holdt op mod den ubehagelighed det er at få livmoderhalskræft.

Jeg ventede et par uger på mit prøvesvar, der heldigvis var negativt – og jeg har 100 procent tænkt mig at blive screenet hvert tredje år, som det bliver anbefalet, at man gør!

Samtidig med at jeg var gennem min første screening for livmoderhalskræft, fik jeg et tip af min lillesøster, der er medicinstuderende. Hun fortalte om Future9, der er et medicinsk forsøg med en ny, forbedret vaccine mod HPV (HPV-virus er skyld i celleforandringer, der i sidste ende kan føre til livmoderhalskræft). Jeg tjekkede det ud, og skrev mig straks op og var så heldig at få en af de sidste pladser.

Det er nemlig sådan, at piger på 12 år i dag kan få en gratis vaccination mod HPV, mens ældre piger som mig selv må betale de 3500 kroner, det koster. Det er selvfølgelig en lille pris at betale for at sikre sit helbred, men det er nu stadig mange penge, synes jeg!

I Future9-forsøget får jeg en gratis vaccine mod livmoderhalskræft, samtidig med at jeg lægger krop til at sikre fremtidens medicin mod livmoderhalskræft – det er jo ren win/win 😀 Jeg fik mit tredje og sidste stik for en måned siden og var til kontrol i går (det var derfor jeg var på Frederiksberg Hospital!). Jeg har personligt slet ikke haft nogen gener i forbindelse med at blive vaccineret, andet end at min arm var en smule øm første gang.

Så jeg vil helt klart anbefale alle kvinder at bliver screenet hvert tredje år, efter de er fyldt 23 år – og hvis det er muligt, så få en HPV-vaccine. Den har stadig virkning, selvom man har haft sin seksuelle debut.

Og en sidste anbefaling herfra: Hvis du har en blog, så download en sticker her eller her, put den i din sidebar og link til Vidunderlivets hjemmeside. Hjælp med at sprede buskabet, så vi sammen kan komme livmoderhalskræft til livs!

3 kommentarer

 • Kan kun bakke op om dette, jeg var knap så heldig og havde celleforandringer sidste gang jeg blev tjekket og skulle have foretaget et keglesnit. Det i sig selv er ikke rart, men tanken om at man måske kunne have kræft er helt forfærdelig. Det var en meget hård måned og gå og vente på svar i.

  Tak fordi du bringer emnet op, og jo det bør og er lige så vigtigt som sko og lækkert tøj.

  //Betina

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rigtigt godt indlæg hvor du får det hele med!

  mange, mange tak for hjælpen 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • modemedmere

  @Betina: Puha, det lyder ikke rart – men godt at det blev opdaget i god tid!
  @Betinapple: Tak – jeg er glad for, at jeg kan hjælpe!
  /Maria

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Dagens outfit: Puddercardi