MLBB

Banh mi

PhotobucketPhotobucketUgens tidligere asiatiske indkøb er blevet omsat til endnu en ret, og her har I resultatet. “Banh mi” betyder vist egentlig bare brød, men udtrykket dækker også over en sandwich. Banh mi er et tydeligt eksempel på, at Vietnam tidligere har været en fransk koloni: Baguette møder syrlig relish, krydret kød og koriander i en vidunderlig blanding af sødt, salt, surt og friskt.

Hver gang der var et arrangement i det vietnamesiske community i Svendborg, så fik man altid sådan en sandwich til at tage den værste sult – så denne ret vækker i høj grad minder hos mig 🙂 I det hele taget er det en ret, der er nem at lave til mange, og den er perfekt til picnic eller madpakke.

Som I måske kan ane på billedet, så er der forskelligt fyld i de to sandwich: I den forreste er “cha”, som er en slags vietnamesisk kødpølse. Den kan du finde i frysedisken hos din lokale asiat. I den anden er der marineret, stegt kød. Egentlig tror jeg, at man kan fylde det meste i banh mi, men jeg ville nok holde fast i princippet med noget surt, sødt, salt og stærkt + sprøde friske grøntsager toppet af med friske krydderurter.

En lille bemærkning om brødet… Der er ingen grund til at gå ned og spendere kassen på dyrt flute fra Lagkagehuset eller Emmerys. Brødet må gerne være sådan lidt let i krummen, og ikke alt for sprød i skorpen. Jeg købte et baguette til en 10’er i Føtex-bageren, og det var faktisk ikke helt i øjet… Næste gang vil jeg købe de der flutes, som er pakket to i en luftæt emballage til en 5’er, og varme dem en smule i ovnen. Så tror jeg, de bliver helt rigtige 😉

EDIT: Det franske flute i Lidl’s bake-off er perfekte til banh mi – og så koster du kun en 10’er 😉 (#nospons)

Banh mi (ca. 4 pers)
– 2 baguettes
– 1 pk. cha – vietnamesisk kødpølse (tag den ud af fryseren, og lad den tø op i køleskabet i ca. 2 døgn)
– 400-500 gr. svinekød med god fedmarmorering, fx nakkefilet eller svinebryst
– ½ pk rød kødmarinade (fås i pulverform i asiatiske forretninger)
– 4 store gulderødder
– ½ kinaradise
– alm. eddike
– sukker
– vand
– 1 agurk
– en stor håndfuld koriander (kan udelades, hvis du ikke er til smagen)
– sriracha chilisauce
– soyasauce

Sådan gør du:
1. Mariner svinekødet i pulvermarinaden – gerne i 2-3 timer.
2. Skræl og skyl gulerødder og kinaradise. Skær i julienne. Alternativt kan du rive det, men det giver ikke helt det samme bid.
3. Kom de strimlede grøntsager i en skål. Dæk dem med vand. Hæld eddike i og drys med sukker. Smag til, så den har den rette balance mellem sødt og surt.
4. Flæk agurken og skær dem i 5 cm lange “planker”.
5. Skyl koriander og skær de tykke stængler fra.
6. Steg det marinerede kød. Tag det af panden og lade det køle af.
7. Skær cha i strimler. Husk at pille plastikken, der omslutter pølsen af!
8. Skær det afkølede, stegte kød i skiver.
9. Skær baguette i portioner. Flæk dem på langs og smør et tyndt lag chilisauce på brødet. Hvis brødet er lidt tørt, kan du væde med en smule stegesky. Krydderiet giver det en dejlig smag.
10. Tag lidt relish (gulerødder og kinaradise), vrid væden fra og kom i sandwichen. Fyld med kød, agurk og koriander.
11. Server med soja og chilisauce, så folk selv kan justere smagen i deres sandwich.

P.S. Relishen er også fortrinlig til grillmad 😉

   

28 kommentarer

  • Ja tak, jeg kan godt den dag!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kunne du forøvrigt ikke give lidt insider tips til vietnamesiske restauranter i København som vi jo efterhånden har en del af?

    Min egen favorit er La Lua som lever en stille tilværelse her i nord vest men laver suveræn autentisk mad, har så sød betjening og laver god vietnamesisk kaffe (nam!). Saigon quan var også god da jeg var der men det er længe siden jeg har haft lyst til at gå andre steder end La Lua 😀

    Fik jeg sagt jeg er et madøre og det vietnamesiske køkken er et af mine yndlings?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • maria

      Jeg er nok ikke den rette at spørge mht. til vietnamesiske restauranter, for ingen af dem når min mors kødgryder til sokkeholderne 😉 KiVi er ok – og Saigon i Sølvgade er også ok, dog synes jeg, at kvaliteten er dalende…
      /Maria

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tine

    Det ser rigtigt lækkert ud! Sikke en stor appetit du har. Jeg nøjes tit med 1 stk 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Det ser da dejligt ud! 🙂 Jeg sidder og bliver helt sulten. Så er det godt at jeg har lavet noget chokolademousse 😉

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Årh yum, den ser lækker ud 😀

    /Anna

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Det ser måske ikke ud af meget, men guuuud, hvor smager det altså bare godt! 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • eva

    Hej Maria!
    Jeg har et lidt random spørgsmål, men siden du har været gennem hele optagelsesprocessen, så er du jo den rette at spørge: jeg skal til samtale på journaliststudiet på SDU her den 18., og så vil jeg lige høre dig hvordan sådan en samtale foregår, og om det er noget man kan forberede sig til på forhånd? Jeg ved godt, det er længe siden du søgte ind, men håber det er ok at jeg spørger alligevel.
    – Eva

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • maria

      Ja, det er nok en god idé at overveje din motivation for at gå på studiet, hvad dine ambitioner er, hvad du fx ville komme på forsiden af en avis, hvordan du arbejder under pres… Men der er en studerende, som hjælper dig, inden du skal ind til samtale 🙂 Held og lykke!
      /Maria

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Michelle

    Bahn my 😀 Hvor i Vietnam er du/din familie fra? Jeg er pt i praktik i Hanoi 🙂 Kommer helt sikkert til at savne de lækre friske grøntsager og frugter når jeg ska hjem igen!

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • maria

      Min familie er fra midt-Vietnam, fra den gamle kejserby Hue 🙂 Og det lyder da som et fantastisk praktikophold!
      /Maria

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hvor ser din banh mi bare super indbydende ud, jeg får helt lyst til at lave en, hvis jeg da bare havde cha og flute. Og du har helt ret… De er altid at finde til et vietnamesisk arrangement, eller hvis man skal ud på en længere køretur. Håber du nød den. Velbekomme 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • maria

      Det var nemlig så godt 🙂 Afsted med dig efter cha og flute 😉
      /Maria

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Michelle

    Jeg har næsten lige været i Hue.. 🙂 Ja Vietnam er fantastisk på mange måder 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sofie

    Det er altså bare virkelig fedt, at du poster sådanne interessante opskrifter! Jeg har kraftige ambitioner om at prøve de der sticks’n’sushi frikadeller og dine rispapirs ruller! Anyway, keep them coming, det er rigtig god inspiration 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • maria

      Det er jeg glad for at høre! Jeg håber, opskrifterne falder i din smag, når du har afprøvet dem 😉
      /Maria

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Den ser lækker ud !!! 😮

    Nesta,
    http://neonstars.blogspot.com/

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

MLBB