Sangerinder i harlekintern

Ebay-guide: Søg, find, kig, byd og køb

eBay-guiden fortsætter. Jer garvede eBay-huntere, der må være derude kender nok til alt det her, men jeg vil gerne gøre det, så alle kan være med 😉

Nu har du oprettet dig som bruger på eBay. Det kan virke som et lidt uoverskueligt sted, men et sted, hvor du altid kan søge trøst og overblik er i “My eBay”. Du kan klikke dig derind oppe i højre øverste hjørne (markeret med rødt på billedet nedenunder).
I “My eBay” får du et overblik over hvilke varer, du holder øje med, dem du byder på, dem du har vundet, og dem du har tabt. Her kan du tjekke dine beskeder fra andre medlemmer, og der er påmindelser, hvis en vare, du kigger på, snart slutter, hvis du mangler at betale for noget, eller du mangler at efterlade feedback til en anden bruger.

Nu er det tid til at søge. Det burde være rimeligt nemt at finde søgefeltet: Det er det lange felt, hvor der er en “Search”-knap for enden. Med hensyn til tøjstørrelser, kan du omregne størrelser her. Skostørrelser kan konverteres her. Ellers skader det jo aldrig at spørge sælger 😉 At søge er en hel videnskab i sig selv (tro mig! jeg har haft informationssøgning i et helt semester – og det er ikke “bare” at taste og trykke enter – i hvert fald ikke, hvis man vil søge nogenlunde systematisk…). Men indtil videre søger vi rimeligt bredt. Jeg har tastet “star dress”, da jeg leder efter en kjole med stjerneprint.
Her har jeg så fundet en kjole i min størrelse. Før du klikker dig ind på selve varen, for at undersøge den nærmere, kan du få meget info ved bare at kigge på de tal, der står uden for billedet af varen. Tallet markeret med grønt viser, hvor mange der har budt på varen indtil videre. Cirklet i blåt er det tal, der viser hvad højeste bud på varen er pt. Den pink cirkel angiver porto til Danmark (du kan indstille den til, at den skal vise portopris til Danmark øverst i den kolonne). P’et i den gule cirkel betyder, at sælger foretrækker betaling via Paypal – hvilket jo er det, vi også foretrækker. I den orange cirkel står der, hvor lang tid der er, før auktionen slutter. Selvom prisen på en vare umiddelbart ser lav ud, er det vigtigt at se på, hvor mange dage, der er tilbage, før auktionen slutter. Hvis der er fem dage tilbage, så er der ikke nogen, der byder endnu. Er der et par timer tilbage, så begynder byderne at komme på banen, og så kan prisen pludselig skyde derop ad!

Efter at have decifreret de tal kan du nu klikke dig ind på varen.
Igen er der en masse info, der skal afkodes. Hvis du klikker på “Watch this item in My eBay” (markeret med rødt), så vil du kunne se varen, når du klikker dig ind på “My eBay” – det er lidt som at lægge et bogmærke, så du altid kan vende tilbage til varen. Igen: Nuværende pris kan ses (gult), tid tilbage (grønt), hvor mange der har budt (lilla). Portopris til Danmark (blå), og hvor sælger sender til (rødt). Ofte vil der stå, at sælger kun sender til United Kingdom. Men prøv at spørge sælger, om de ikke ville overveje at sende til Danmark. Det vil langt de fleste, har jeg oplevet. Du kan spørge sælger enten ved at trykke “Email the seller” (pink) eller “Ask seller a question”, som ligger i samme felt. Du vil komme til et tekstfelt. Du skal først definere spørgsmålets art ved at klikke på fanen og vælge spørgsmåltype (ex betaling, porto). Skriv så spørgsmålet. Husk man kommer langt med “please”, “thanks” og “best regards” 🙂

FØR du byder, er der en række ting, du skal tjekke:
*Kig på sælgerens feedback: Det gør du ved at klikke på den stjerne med tallet, der er ud for sælgerens ID. Denne sælger har tusindvis af handler bag sig og tilfredsheden er så meget i top, som den nu kan være efter så mange handler. Desuden er vedkommende en Power Seller, hvilket altid er et godt tegn.
*Tjek portoen: Enten har sælger angivet den, ellers så spørg sælger FØR, du byder. Porto varierer meget. Nogle tager ikke så meget, fordi det er uden forsikring. Mens nogle tager ret høje priser, fordi de ikke vil sende den afsted uden forsikring, og at køber skal underskrive for at få udleveret pakken.
* Tjek at sælger accepterer PayPal: Det gør du nederst under “Payment method”. Igen vil jeg sige, at I altid skal sørge for at vælge PayPal, det er det mest sikre og nemme.
* Læs varens beskrivelse og sælgers betingelser grundigt igennem. Nogle vil ikke sælge til købere med mindre end fem feedback. Skriv til sælger, og sig, at du er en seriøs byder. Ellers må du søge andre steder hen, til du har optjent noget feedback.

Har du tjekket feedback, porto og PayPal? Så er du klar til at byde!
Når du har fundet en vare, du vil byde på, så gør op med dig selv, hvad du maks vil af med for varen. Hvad er den absolutte smertegrænse? Tast din maks-pris i feltet og tryk “Place Bid”. Du kan altid forhøje dit bud senere. Du vil komme til et skærmbillede, hvor du ska bekræfte dit bud. Adskil med PUNKTUM, ikke komma! Hvis dit maks-bud er 10.5£, så skriv 10PUNKTUM5. Hvis en vare pt. står på for eksempel 3£, og du byder 10£, så kan du få varen for 3£, hvis ingen byder over dig. Hvis andre kommer på banen og byder, så vil eBay automatisk byde over de andre indtil buddet når over 10£, som var dit maks. Herefter må du så ind og forhøje dit bud, hvis du stadig vil have varen.
Når du har budt, så er det om at have is i maven og håbe på at du ikke bliver budt over. Det grønne flueben symboliserer, at du pt er højestbydende. Markeret med gult er den tid, der er tilbage af auktionen. Med grønt er markeret det nuværende bud, dvs. jeg fører her med 11£. Med blåt er markeret mit maksimumbud, som er 12£. Linket markeret med pink er vigtigt, her kan du manisk hamre løs for at opdatere siden og se, om du er blevet budt ove
r.
Når tiden så er udløbet, skulle der igen være dette herlige grønne flueben og et “Congratulations”. Du skal nu betale. Jeg foretrækker at få en “invoice” af sælgeren, også selvom jeg jo bare kan plusse varens pris og portopris. Ved en “invoice” sender sælger dig totalpris på varen: Det kunne jo være, du havde glemt portopris eller noget. Det er så helt på den rene med en invoice. På samme skærm som “Congratulations” kan du længere nede trykke på “Request total payment amount from the seller” (markeret med rødt).
Du bliver bragt videre til dette skærmbillede. Tryk “Request total from seller”. Ebay vil nu sende en mail til sælger, der fortæller, at du gerne vil have en total. Sælger vil så beregne det, og du vil få en mail fra eBay, når sælgeren har sendt en “invoice”. Når du har fået den, så klik dig ind på varen via “My eBay”.
Under det efterhånden velkendte grønne flueben trykker du på “Pay Now”.
Sælger har listet varepris og porto op. Tjek, at det stemmer, og vælg payment method: Sørg for, at der er krydset af uden for PayPal. Tryk “Continue”. Du bliver nu videresendt til PayPals hjemmeside.
Log ind med din mail og kode. Bemærk at varen, du skal betale for er angivet i bunden.
Igen vil regnestykket med varepris og porto dukke op. Du kan se, hvor mange danske kroner, der vil blive trukket fra dit kort i bunden. Der kan du også se kursen. Hvis det hele stemmer, trykker du på den orange knap “Pay”.
Du vil blive bragt videre til et skærmbillede, hvor der står “Payment complete”. Du har nu betalt, der plejer at gå et par dage, før pengene er trukket fra din konto. Du vil få en kvittering på din mail kort efter, du har trykket på den orange “Pay”-knap. Log ud af PayPal, og du kan nu vælge at vende tilbage til eBay og shoppe videre, hvis det er. Så er det bare om at vente tålmodigt på postmanden. Varer fra England er typisk 1-2 uger om at nå frem.

Når du har modtaget varen, så sørg for at efterlade feedback. Det gør du inde fra “My eBay”. Klik på “Leave feedback” ud for varen. Efterlad feedback, kommentar og stjerner. Er der noget i vejen, så kontakt sælger først og se om I kan finde ud af en løsning, mange plejer at være rigtigt flinke og forstående.

Jeg håber, at den mest grønne eBay-jomfru har fået noget ud af denne guide – ellers er I velkomne til at spørge. Næste afsnit kommer nok til at handle om fakes på eBay.

10 kommentarer

 • Anonymous

  Åh ja, snart kan vi nøjes med kun at gå ud med skraldet med alle de muligheder på nettet!! 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • maria

  Ja, det er nu ikke ringe med internet-shopping ;)/Maria

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • PernilleD

  Hej Maria (: sikke en lækker guide for en nybegynder som mig. Jeg har lige et spørgsmål: Jeg har fundet en vare som jeg er meget interesseret i. Den har en “Buy it now price” på 62 euro. Hvis jeg trykker på buy it now – er jeg så garanteret varen? (:

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • maria

  Hej Pernille D,Ja, med Buy-it-now slipper du for den nervepirrende budrunde og kan gå direkte til kassen for at betale 🙂 Så langt som til at sige, at du er garanteret varen, vil jeg ikke gå – for reelt set, er der ikke så mange garantier her i livet ;)/Maria

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Natalie

  Hej Maria,Hvor blev næste afsnit om fake varer i Ebayguide føljetonen af? Jeg synes, at dine guides er rigtig gode og lærerige, så hermed en opfordring til at følge op på dem :^)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • maria

  Hej Natalie,Uha, må indrømme, at jeg har været en uartig blogger og ikke holdt, hvad jeg har lovet. Sorry!Problemet er bare, at disse indlæg tager lidt længere tid at lave end et gennemsnitligt indlæg, og desværre er tid ikke det, jeg har det meste af lige nu :(Men det er hermed skrevet på listen og kommer snarest!/Maria

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rikke

  Hejsa Maria! (:
  Jeg ved godt jeg er bagud med den her guide, men faldt lige over den og syntes den er smadder god!
  Dog har jeg lige et spørgsmål, er ebay ændret siden du har lavet guiden for jeg syntes ikke dine grønne, lilla osv ringe, passer til det billed jeg har? (:

  Mvh
  Rikke.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • modemedmere

  Hej Rikke,
  Ja, ebay har ændret layout, siden jeg lavede denne guide. Men det burde stadig være nogenlunde til at finde ud af 🙂
  /Maria

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lisa

  Hej Maria
  Jeg har virkelig brug for din hjælp!
  Jeg vandt en auktion på nogle sko fra uk, der stod ikke hvad det kostede at sende dem til danmark, men så langt tænkte jeg ikke, da jeg er ny på ebay(første køb). Jeg blev virkelig glad, da jeg vandt, men nu siger sælgeren at hun har fået et bud efter auktions slutning på mere end mit, men jeg kan stadig få dem, bare for en pris på 150 pound i stedet for 100…
  Kan det passe at det er i orden, har jeg ikke ret til at få de sko til den pris jeg vandt dem for?
  På forhånd tusind tak for svaret og en vidunderlig blog!!!!
  Knus Lisa

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • modemedmere

   Det tror jeg ikke, de må – er dog ikke sikker!
   /Maria

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sangerinder i harlekintern