Madstylist bliver jeg næppe…

Macarons med kakao og lime

Som lovet en opskrift på macarons med kakao og lime. Jeg har fulgt en opskrift fra Newyorkerbyheart, men modificeret den en smule med nogle tips og tricks fra Anarkisten – så denne opskrift er, som jeg har lavet macarons.

Kakaomacarons med limefyld (ca. 24 stk.)
– 100 g mandler
– 180 g flormelis
– 10 g usødet kakaopulver af god kvalitet (dvs. IKKE O’boy eller Nesquik!)
– 3 æggehvider
– 25 gr sukker

Limecreme:
– 200 gr Philadelphia flødeost naturel light (jeg brugte dog bare den alm., for det var den, jeg havde liggende)
– fintrevet skal af 1 lime
– saft af ½ lime (jeg endte med at bruge saft fra 1½ lime, men det er jo smag og behag)
– 3 spsk flormelis (jeg endte med at bruge ca. 4½ spsk – igen efter smag!)
NOTE: Jeg syntes, der var lidt for meget fyld, så man kan med fordel halvere creme-opskriften.

Sådan gør du:
1. Tag æggehviderne ud af køleskabet, de skal nemlig have stuetemperatur. Jeg lod mine stå i en tildækket skål i køkkenet i ca. 1 time.
2. Mens æggehviderne får stuetemperatur kan du smutte mandlerne. Hæld kogende vand over, lad det stå et par minutter, fisk mandlerne op med en teske, og pil den brune hinde af. Læg mandlerne til tørre på noget køkkenrulle – de skal være helt tørre.
3. Når du har smuttet alle mandlerne, skal de males til fint mel. Det kan gøres i en blender, foodprocessor, minihakker eller kaffekværn.
4. Sigt flormelis, kakao og mandelmel ned i den samme skål.
5. Pisk æggehviderne halvt stive i en stor skål – gerne af metal – og drys derefter sukkeret i lidt ad gangen, indtil du får en stiv marengsmasse. Du skal kunne danne små marengstoppe, der bliver stående.
6. Hæld flormelis/kakao/mandelmel-blandingen i æggehviderne og vend forsigtigt sammen med en dejskraber. Pas på ikke at røre for meget, men fold dejen sammen! Konsistensen skal hverken være for tynd eller tyk. Massen må ikke flyde ud, men heller ikke stå i stive toppe. Det er ret tricky, dette punkt – jeg har ikke selv fået den rette konsistens, min blev en smule for tyk…
7. Kom massen i en sprøjtepose – hvis du ikke har det, så kom det i en frysepose og klip et 1 cm stort hul i en af spidserne – og sprøjt massen ud i små cirkler på et stykke bagepapir på en bageplade (min masse fyldte to plader). De skal have en diameter på ca. 3 cm og have et par centimeter afstand mellen hinanden, da de flyder en smule ud. Den perfekte macaron skal ikke have en spids, der stikker op – men det er ret svært, så det gør altså ikke noget, hvis der er lidt spidser, der stikker op!
8. Bank bagepladen let ned mod borpladen – det gør, at cirklerne flyder ud og bliver jævne – desuden forsvinder mindre spidser også 🙂
9. Nu skal massen stå og hvile på pladerne i en halv time, de danner en slags “skorpe”, der gør, at dine macarons får den karakteristiske form med en flad “fod” og rund, glat “top”.
10. Halvvejs inde i hviletiden kan du tænde din ovn på 150 grader – IKKE varmluft – bare alm. ovn!
11. Bag dine macarons i midten af ovnen i 15-20 min. Bagetiden afhænger meget af din ovn. Jeg bagte dem en plade af gangen, da det jo ikke er med varmluft.

Macarons lige ud af ovnen! Den i forgrunden er tæt på perfekt, da den er helt glat og flad – mens de andre desværre revnede!

12. Tag kagerne ud af ovnen og lad dem sætte et par minutter på pladen, før de overføres til rist. Lad dem køle helt af.
13. Mens kagerne køler af, kan du blande cremen. Bland alle ingredienserne sammen. Smag til alt efter hvor sødt eller syrligt, du ønsker. Personligt kan jeg godt lide dem ret syrlige, da det er en fin kontrast til de meget søde macarons.

Der laves macarons på samlebånd…

14. Fyld cremen i en sprøjtepose eller frysepose, og sprøjt en lille klat på hver anden kage. Læg en macaron ovenpå cremen og tryk dem MEGET forsigtigt sammen – kagerne er nemlig ret luftige og går nemt i stykker!

15. Så er kagerne klar til servering! De kan evt. opbevares i køleskabet – men de bliver nok spist ret hurtigt, da de smager SUPER godt 😀

Jeg synes, mit macaron-projekt blev ret vellykket i forhold til, at det var min første gang! Jeg vil arbejde videre med at få den helt perfekt macaron-form, og så skal jeg lege med forskellige smagsvarianter og farver – for disse blev lidt fesne i farven, synes jeg…

13 kommentarer

 • Louise

  Lad dem hvile indtil de er blevet “stive” når du sætter fingeren på dem, så skulle de gerne få “fødder”. Så længe du stadig får dej på fingrene, er de ikke klar til at blive bagt 🙂 Når jeg har forsøgt mig, har det taget mere end en halv time.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Du kunne jo evt købe noget frugt farve, så kan man også nøjes med at lave en slags smag, men i flere forskellige farver 🙂

  wemaketherules.wordpress.com

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mille

  Det kan du altså ikke være bekendt! Nu havde jeg lige planlagt, at jeg skulle til at være sund og alt det der 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • maria

  @Louise: Tak for tippet! Jeg vil prøve at lade dem hvile lidt mere så.
  @Chris: Jeg har lavet lidt research og pastafarve skulle være bedre til at farve kagerne end frutfarve.
  @Mille: Sorry! Men du kan jo evt. halvere opskriften, så der ikke er så meget at guffe af 😉
  /Maria

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • anonym

  Fra en “macaron dummie” som jeg, der ikke engang har SMAGT, de p.t. så hypede kager, hvad betyder “fødder” i kagesammenhæng?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Helle

  Uhhm, hvor ser de lækre ud, kunne være man skulle prøve at kaste sig ud i det 😉
  Så lige at de i Magasin er begyndt at sælge franske makroner: http://www.magasin.dk/mad-og-vin/nyheder/
  Smagte dem hos La Glace, og de er rigtig kedelige! 🙁

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • maria

  @anonym: Hmm, det er lidt svært at forklare…Så her har du et meget langt og kompliceret svar fra en anden blog: The “foot” of a macaron — as unsightly and uneven as it may appear to the untrained eye — is a factor of the macaron’s rising. The smooth “cap” on the top of the cookie is how it appears when it’s initially piped onto the sheet pan. If a macaron is prepared correctly, that cap will hold its shape, immobile and without cracking, as it heats in the oven. Of course the interior of the macaron is a foam, containing countless bubbles of moisture-laden air. When the air inside those bubbles heats up, they bubbles are going to want to expand. But expand to where? If the cap that surrounds the macaron won’t budge, they’ll have nowhere to go but down. That downward force pushes the cap up, revealing the randomly formed interior of the macaron, otherwise known as the “foot.”
  /Maria

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • anonym

  O.K. tak for svar. Jeg tror jeg forstår. Det er noget med den revne, der opstår mellem bunden og den hævede top. Hm, måske man skulle prøve det.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • […] fyld, hvide med rødt fyld og forskelligfarvede macarons. Vi brugte samme macarons-opskrift som her, dog med følgende ændringer: – Kakao blev udeladt – Når æggehviderne er pisket med sukker, […]

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • maria

  Det er nemlig rigtigt! Og give it at try 😉
  /Maria

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • […] ved det, jeg ved det – jeg er besat af franske macarons! Hele to gange har jeg bagt dem i denne uge – og så slutter jeg den macaron-besatte uge af med en […]

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • EJ hvor ser de lækre ud og opskriften virker faktisk ikke så besværlig igen. Jeg tror da jeg skal prøve dem en dag gerne meget snart!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • maria

  Jeps, det er ikke så besværligt – men jeg synes, det er lidt svært, at få dem helt rigtige! Men jeg kan helt klart anbefale dig at lave dem 🙂
  /Maria

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Madstylist bliver jeg næppe…