Friske forårsruller…

…aka vietnamesiske forårsruller…aka sommerruller… Kært barn har mange navne! Jeg kalder dem “bánh cu?n”, det er vietnamesisk og betyder “rullet kage” – men det er altså ikke sådan en kage man køber hos bageren 😉
“Bánh cu?n” er papirtyndt rispapir opblødt i vand, så de bliver bløde og kan rulles til fine pakker fyldt med sprøde grøntsager, saftigt kød og silkebløde risnudler – og hele herligheden dyppes i diverse saucer efter smag. Jeg foretrækker soyasauce, mine forældre en slags rejepasta, mens andre bruger peanutsauce eller chilisauce…
Ved siden af at grille så er “bánh cu?n” min favoritspise om sommeren – og jeg har fået det, så længe jeg kan huske. Jeg mindes at have fået det, da jeg fejrede juleaften i Vietnam for mange, mange år siden – det passer lidt bedre til varmen end flæskesteg og brun sauce 😉
Man kan servere “bánh cu?n” med alskens slags fyld – og dette er min families version. Og det er selvfølgelig den måde, jeg synes er den eneste rigtige måde at gøre det på 😀
Bordet er ved at blive dækket. Forrest ses rå rejer, oksekød skåret i papirtynde skiver, tyndtskåret laks og kogt flæsk i skiver.
I midten står en hot pot fyldt med en fond bestående af en smule sukker og eddike, citrongræs, kogevæsken fra det kogte flæsk – og engang imellen kommer vi også en skvæt øl i, hvis vi drikker det til.
Man smider det ønskede kødfyld i hot pot’en, venter lidt og fisker fyldet op. Det er super hyggeligt at sidde omkring hot pot’en!
Rispapir kan købes i asiatiske forretninger. Fås i diverse størrelser – og både i rund, firkantet og trekantet form.
De dyppes i et par sekunder i en balje med det varmeste vand, der kan komme ud af hanen. Lægges til tørre på et viskestykke. Rispapiret går fra at være stift til blødt på ca. et ½ min.
Placer et ark rispapir på din tallerken. Læg nudler, urter, grøntsager og kød på. Ikke for meget – for så den ikke rulles.
Rul sammen – et voila – klar til at blive fortærret… Det kræver lidt øvelse at få dem rullet helt korrekt 😉 Practice makes perfect…
Forskellige varianter med oksekød, rejer, laks og koriander.
Vores version er meget mild og aromatisk i smagen. Kødet tager smag fra den sur-søde fond og citrongræsset, der har en meget karakteristisk smag.
Af grøntsager bruger vi agurk, salat og andet godt fra min mors vietnamesiske have (hun er en haj i haven!) – men andre sprøde grøntsager som peberfrugt, gulerod, sukkerærter og bønnespirer fungerer også godt. Kodeordet er, at det skal være sprødt og friskt.
Urter er essentielt for at få tilført friskhed og velsmag til rullerne: Kinesisk purløg, mynte og koriander er min favorit . Tjek køleskabet hos din lokale asiatbiks, der er et kæmpe udvalg af friske urter.
Har man ikke en hotpot, kan man skære kødet ud og marinere det i noget asiatisk-agtigt noget (fx soya, hvidløg, chili, fiskesauce, ingefær, lime etc.) og stege det på en pande. Så man kan få det så spicy eller mildt, som man lyster.
“Bánh cu?n” er en lækker, lækker ret, kan varieres i det uendelige – og det er hyggeligt at sidde og samle sin mad selv sammen med andre. Så jeg kan kun anbefale jer at prøve det 😉
Mhm, jeg er også vild med de vietnamesiske ruller – og sjovt nok lavede jeg et indlæg på min blog om dem forleden dag 🙂
Godt nok var det første gang, jeg lavede dem – men det er ikke sidste gang. Stor succes! Din guide er inspirerende – tak for det 🙂