Grænseshopping

Friske forårsruller…


…aka vietnamesiske forårsruller…aka sommerruller… Kært barn har mange navne! Jeg kalder dem “bánh cu?n”, det er vietnamesisk og betyder “rullet kage” – men det er altså ikke sådan en kage man køber hos bageren 😉

“Bánh cu?n” er papirtyndt rispapir opblødt i vand, så de bliver bløde og kan rulles til fine pakker fyldt med sprøde grøntsager, saftigt kød og silkebløde risnudler – og hele herligheden dyppes i diverse saucer efter smag. Jeg foretrækker soyasauce, mine forældre en slags rejepasta, mens andre bruger peanutsauce eller chilisauce…

Ved siden af at grille så er “bánh cu?n” min favoritspise om sommeren – og jeg har fået det, så længe jeg kan huske. Jeg mindes at have fået det, da jeg fejrede juleaften i Vietnam for mange, mange år siden – det passer lidt bedre til varmen end flæskesteg og brun sauce 😉

Man kan servere “bánh cu?n” med alskens slags fyld – og dette er min families version. Og det er selvfølgelig den måde, jeg synes er den eneste rigtige måde at gøre det på 😀

Photobucket
Bordet er ved at blive dækket. Forrest ses rå rejer, oksekød skåret i papirtynde skiver, tyndtskåret laks og kogt flæsk i skiver.

I midten står en hot pot fyldt med en fond bestående af en smule sukker og eddike, citrongræs, kogevæsken fra det kogte flæsk – og engang imellen kommer vi også en skvæt øl i, hvis vi drikker det til.Man smider det ønskede kødfyld i hot pot’en, venter lidt og fisker fyldet op. Det er super hyggeligt at sidde omkring hot pot’en!


Rispapir kan købes i asiatiske forretninger. Fås i diverse størrelser – og både i rund, firkantet og trekantet form.


De dyppes i et par sekunder i en balje med det varmeste vand, der kan komme ud af hanen. Lægges til tørre på et viskestykke. Rispapiret går fra at være stift til blødt på ca. et ½ min.

Photobucket
Placer et ark rispapir på din tallerken. Læg nudler, urter, grøntsager og kød på. Ikke for meget – for så den ikke rulles.


Rul sammen – et voila – klar til at blive fortærret… Det kræver lidt øvelse at få dem rullet helt korrekt 😉 Practice makes perfect…


Forskellige varianter med oksekød, rejer, laks og koriander.

Vores version er meget mild og aromatisk i smagen. Kødet tager smag fra den sur-søde fond og citrongræsset, der har en meget karakteristisk smag.

Af grøntsager bruger vi agurk, salat og andet godt fra min mors vietnamesiske have (hun er en haj i haven!) – men andre sprøde grøntsager som peberfrugt, gulerod, sukkerærter og bønnespirer fungerer også godt. Kodeordet er, at det skal være sprødt og friskt.

Urter er essentielt for at få tilført friskhed og velsmag til rullerne: Kinesisk purløg, mynte og koriander er min favorit . Tjek køleskabet hos din lokale asiatbiks, der er et kæmpe udvalg af friske urter.

Har man ikke en hotpot, kan man skære kødet ud og marinere det i noget asiatisk-agtigt noget (fx soya, hvidløg, chili, fiskesauce, ingefær, lime etc.) og stege det på en pande. Så man kan få det så spicy eller mildt, som man lyster.

“Bánh cu?n” er en lækker, lækker ret, kan varieres i det uendelige – og det er hyggeligt at sidde og samle sin mad selv sammen med andre. Så jeg kan kun anbefale jer at prøve det 😉

13 kommentarer

 • Eva

  Mhm, jeg er også vild med de vietnamesiske ruller – og sjovt nok lavede jeg et indlæg på min blog om dem forleden dag 🙂
  Godt nok var det første gang, jeg lavede dem – men det er ikke sidste gang. Stor succes! Din guide er inspirerende – tak for det 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne

  Jaaah! Jeg boede sammen med en vietnameser i en del år, og hun introducerede mig for denne ret – og mange andre helt vidunderlige vietnamesiske retter. Nu er det mit ubestridte yndlingskøkken 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Det lyder sørme lækkert..
  Det var en god ide, at I sidder og laver rullerne omkring bordet, så hver især kan lave dem som de nu ønsker…

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Det ser vildt lækkert ud – det må jeg få kæresten med på en dag! Jeg spørger sikkert dumt, men hvordan skal det spises? Med pinde eller fingrene eller?

  Kærligst,

  Ann-Sophie

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Eva

  Det sker virkelig godt ud!

  http://www.museoffashion.blogspot.com

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Super lækkert! Vi laver dem engang imellem.. Min kæreste er helt vild med dem.

  Har du forresten set at Magasin på Kgs. Nytorv har fået dine elskede Macaroons? 6 stk for 100 kr hvilket er ret pebret efter min mening.. Blev dog nødt til at købe en pakke for at se hvad det var for noget.. *G*

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mille

  Umhn…. Dèt lyder lækkert! Det vil jeg også have…Fik det hos en veninde, men har ikke kunnet finde rispapiret nogen steder.Prøver helt sikkert at finde det igen…!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hvor ser det lækkert ud! Det må jeg helt sikkert prøve. Jeg kan rigtig godt lide at du lægger opskrifter ud her på bloggen – det giver mig virkelig inspiration til at få prøvet noget mere og andet end lynstegte grøntsager og rugbrødsmadder 🙂

  XXX,
  Vanity

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • maria

  @Eva: Jeg er glad for, at jeg kan inspirere lidt 🙂
  @Anne: Vietnamesisk er det BEDSTE køkken! 😉
  @MissMuffin: Det er nemlig rigtig smart, at man selv kan bestemme sit fyld – alle har jo ikke samme smag.
  @Ann-Sophie: Det skal spises med fingrene.
  @Eva: Tak!
  @Louise: Jeg har godt set Macarons i Magasin – men de er DYRE, og de ser slet ikke så lækre ud som dem fra Ladurée 🙁
  @Mille: De fleste asiat-bikse ligger inde med rispapir, så det burde ikke være så svært at finde.
  @Vanity: Tak! Er glad for, at mine mad-indlæg falder i god jord 🙂
  /Maria

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nu har jeg ikke prøvet dem fra Ladurée, men jeg vil sige at jeg ikke synes at dem fra Magasin var noget særligt.. Synes i hvert fald ikke at de var 100 kr værd!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marianne

  Det ser fantastisk lækkert ud! Men må jeg spørge om et godt råd? De gange jeg har lavet noget med rispapir, så har det ikke været succes. Jeg synes rispapiret har hafr en ubehagelig (fæl og fad) bismag. Jeg har prøvet 2 typer, købt i asiatisk fødevarebutik i Søborg. Når jeg har fået rispapirsruller fra fx Sticks n’Sushu, LeLe – så har det slet ikke haft denne smag og lugt. Hvor køber du det – og har du oplevet dette selv?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Det kender jeg godt og noget jeg får serveret ret ofte hos mine forældre. Som du skriver kan det laves i flere varianter og mine forældre disker også op med andre end dem du viser. Men det er super lækkert og min mand elsker det! Det er enkelt og frisk – perfekt sommermad.

  /Chau

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • maria

  @Louise: Ladurée er de eneste, der er pengene værd 😉
  @Marianne: Det problem har jeg aldrig oplevet, så jeg ved ikke, hvad der kan være gået galt for dig… Jeg køber ikke mine et bestemt sted eller noget… Måske du skulle tjekke holdbarhedsdatoen?
  @Chau: Elsker denne ret! Hvad plejer dine forældre at lave dem med – det kunne være rart med lidt inspiration 🙂
  /Maria

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Grænseshopping