Rar risotto

Jeg har altid troet, at risotto var ualmindeligt svært at lave – men det er faktisk ret nemt! Det kræver bare, at man har arme til at stå og røre konstant i en gryde i ca. 20 minutter…
Jeg vil vove at påstå, at alle da kan finde ud af at røre i en gryde – og så kan man også sagtens finde ud af at lave risotto!
Man skal på ingen måde være fedtforskrækket, hvis der står risotto på menuen, for det er essentielt at have både parmesan og smør i – det giver nemlig den der cremede, fede konsistens, som en rigtig risotto skal have.
Du kan ikke bruge basmati- eller jasminris til risotto – du skal bruge risottoris!
En anden vigtig ingrediens er bouillon. Jeg skal ikke lyve: Jeg snyder og bruger terninger, og hvis det skal være lidt mere fancy, så bruger jeg flydende bouillon fra Irma. Hvis man er totalt overskudsagtig, kan man selv koge sin fond.
Hr. kæreste lavede risotto på vores anden eller tredje date – og der blev jeg ret imponeret, må jeg indrømme. For det ser jo ret avanceret ud, når man laver risotto (men i virkeligheden er det ret enkelt…) Og så kan man jo passende drikke den resterende hvidvin, så det er rigtig god date-mad 😉
Hvis det bare er hverdag, så indrømmer jeg gerne, at jeg bare udelader hvidvinen – selvom en del italienere sikkert synes, det er blasfemi – men altså, bare fordi jeg elsker risotto, betyder det ikke, at jeg skal gå hen og blive hverdagsdranker, vel? 😉
Det bedste ved risotto er, at man kan variere fyldet i det uendelige efter smag, behag og sæson. Og så kan det både serveres som en ret i sig selv – eller som tilbehør til fisk, skaldyr eller kød.
Her er en rigtig god basis-opskrift:
Risotto (til 2-4 personer afhængigt af, om det skal serveres som hovedret eller tilbehør)
225 g risotto-ris
½ løg, finthakket
1 spsk olivenolie
10 gr smør
½ dl hvidvin
30 g koldt smør i tern
30 g friskrevet parmesan
1,5 l boullion (jeg plejer at bruge hønsebouillon, men alt efter fyld kan det varieres til grøntsagsboullion etc.)
Sådan gør du:
1. Start med at gøre dit fyld klar, fx skylle og hakke grøntsager etc. Når først du er gået i gang med risottoen, har du ikke tid til meget andet.
2. Hav det kolde smør i tern og den friskrevne parmesan klar i køleskabet, inden du går i gang.
3. Desuden skal du have bouillonen stående klar på komfuret ved lav varme.
4. Varm olivenolie og smør i en gryde, tilsæt løg og lad det stege ved svag varme i 5 min. til de bliver bløde, men ikke gyldne.
6. Skru op for blusset, og tilsæt ris (risene skal ikke skylles!) ved høj varme. Rør i 2 min. så den absorberer smør/olien. Risene bliver gennemsigtige, men må ikke tage farve.
7. Tilsæt vin og kog helt ind under omrøring – dette trin kan evt. udelades, hvis det ikke er en vin-dag 😉
8. Tilsæt en øsefuld varm bouillon. Rør hele tiden.
9. Fortsæt ved middel varme, tilsæt bouillon lidt ad gangen og rør hele tiden. Det må ikke koge tørt, men heller ikke blive for vådt – konsistensen skal være cremet og let flydende.
10. Hvor lang tid du skal stå og røre afhænger af ristype, men det er typisk ca. 15 min.
11. 3/4 inde i tilberedningen tilsættes fyldet – igen afhænger det meget af, hvilket slags fyld du har!
12. Smag på risen efter 15 minutters røretid for at tjekke konsistens og smag. Risene må gerne have lidt bid.
13. Når risene har opnået den ønskede konsistens slukkes blusset. Rør koldt smør og parmesan i risottoen. Læg låg på og lad det hvile i 2 min. Serveres med det samme.
Forslag til fyld: Spinat, ærter, asparges, forårsløg, ristede svampe, stegte rejer, stegt bacon/prosciutto.
Kan serveres til: Stegt kylling eller fisk, stegte rejer, stegte kammuslinger.
Denne omgang valgte jeg at fylde risottoen med asparges og danske, friskbælgede ærter – det er jo om at udnytte, at det er sæson for dem!
Og så et par spyd med rejer købt i Nettos frysedisk. De er penslet med olivenolie og drysset med salt, peber og chilipulver. Ristes på en pande, grill eller i ovnen. Serveres med et skvæt lime.
Prøv det – det er SÅ lækkert!
Jeg kan altså virkelig anbefale dig at bruge en god bouillion til din risotto, det gør en stor forskel for smagen! Jeg har fundet frem til en rigtig god en (hønse), som fås bl.a. i Føtex. Den er i et lille bæger i pulverform. Den er fra Oscar og er økologisk. Alternativt kan man også bruge en frossen suppe fra fx Mou, hvor man blot siger “klumperne” fra inden, men det er jo en lidt dyrere løsning. Blot et godt råd 🙂