Søndagssang: The Cardigans - I Need Some Fine Wine, And You Need To Be Nicer

Sådan plejer og passer du din designertaske

Da Katja skrev til mig og spurgte, om jeg kunne tænke mig et gæsteblog-indlæg om at pleje og passe designertasker, så sagde jeg ja med det samme! Udover vores fælles kærlighed for makeup, er både Katja og jeg nemlig svært glade for dyre designertasker 🙂 Selv er jeg ikke den bedste til at give mine dyrt indkøbte tasker en kærlig hånd, men hvad er det også lige, man bruger til formålet? Jeg har prøvet at lure på The Purse Forum, men produkterne er ikke lige altid til at få fat i i Danmark, og man smører jo ikke hvad som helst på sin taske til mange tusinder kroner, vel?

Derfor er jeg glad for at kunne præsentere Katjas fine guide, som er tried and tested. Jeg må snarest i gang med at gi’ min Balenciaga Day en omgang!

***

Til hverdag er jeg pudderdåse, men jeg har også en dyb svaghed for lækre tasker. Desværre er jeg ikke tilsvarende god til at passe på dem, og det kan ses. Så for nylig kastede jeg mig ud i en større renovering af min lille samling og gjorde mig i den forbindelse nogle gode erfaringer, som jeg fik lyst til at dele med jer. Og Marias blog er et noget mere passende forum til det end Pudderdåserne er – og heldigvis sagde hun ja tak til mit tilbud om at gæsteblogge.

Disse metoder kan KUN bruges på tasker af ægte og gennemfarvet læder. Det er 100 procent på eget ansvar – gør det kun, hvis du vurderer, at det er risikoen værd. Og prøv altid på et skjult sted på tasken først.

At fjerne vandmærker
Min PS1 fra Proenza Schouler er slet ikke gammel. Faktisk var den præcis to dage gammel (KATASTROFE!), da dette skete.


1. maj var jeg i Fælledparken med børn og god veninde, og en utæt vandflaske skabte panik: Kæmpe vandmærke i min HELT nye PS1. Skæbnens ulidelige ironi var det – jeg havde brugt meget lang tid på at diskutere med denne blogs ejer og med Ditte, om den lyse farve ville kunne holde til regn, og så laver jeg sådan et nummer… Typisk mig!

Jeg lod den tørre helt, men selv efter et par uger så vandmærket således ud, og jeg mistede håbet om, at det ville gå over af sig selv. Jeg googlede og googlede og faldt over forskellige udsagn fra folk på nettet, der havde brugt hhv. vand og eddike til at fjerne vandmærker med. Derudover læste jeg om at bruge bagsiden af en teske på det tørre læder til at få vandet til at trække ud – det anbefaler bl.a. Mulberry.

1. Først brugte jeg bagsiden af en teske bagpå læderet til at gnide med for at forsøge at gnide vandet ud så at sige. Det skete der ikke ret meget ved, men ved mindre pletter kunne jeg forestille mig, at det virkede.

2. Med vand
Næste skridt tog jeg en blød bomuldsklud (et gammelt forvasket viskestykke – en svamp kan også bruges) og gjorde det ganske let fugtigt og fugtede læderet. Fugt det fra vandmærket og ud og ton pletten ud. Forestil dig, at du skal have trukket den mørke farve fra vandmærket gradvist lysere ud.

Du må IKKE gennemfugte læderet på noget måde, dette skal være med meget let hånd og let fugtig klud/svamp, ellers skaber du bare nye vandmærker. Efter ca. 20 minutter når vandet er tørret ind, kan du se, om det har en positiv effekt. Hvis det har det, så kan du med fordel gentage det – evt. et par gange.

3. Med eddike
HVIS det foregående trick med vand virkede godt, men ikke helt nok, kan du fortsætte med eddike. Det gjorde jeg, og det tog den sidste del af mit vandmærke på min PS1. Bland lige dele farveløs lagereddike og vand og brug samme fremgangsmåde som ovenfor med vandet. Jeg kan ikke sige nok, at du skal være forsigtig. Hvis læderet bliver for vådt, så skaber du flere vandmærker. Hvis du går for hårdt til værks, så trækker du fedtet ud af læderet.

Gnid med små cirkler og lad være med at gnubbe. Små og blide bevægelser, og mærk efter, hvad læderet kan holde til. Jeg brugte også teskeen lidt ind i mellem – jeg aner ikke, om det havde nogen betydning.

Derefter lod jeg tasken tørre helt i 24 timer. Så behandlede jeg den med Colonil Diamant læderbalsam. Både vand og eddike trækker det naturlige fedt ud af læderet, så det er nødvendigt at beskytte den efterfølgende.

Og tadaaah:

Photobucket
Behøver jeg at sige, hvor glad jeg er?

Genoplivning af slidt læder
Min sorte Balenciaga City har levet et hårdt liv. Jeg købte den brugt i 2009 og har absolut intet gjort for at passe på den – tværtimod. Jeg er ikke særlig blid ved mine tasker. Mine tasker er en brugsgenstand, som skal passe til mit liv og ikke omvendt. Men det fantastiske ved at købe tasker i en kvalitet læder, som Balenciagas er, at man altid kan genoplive dem. På anbefaling af den virkelig kompetente skomager på Kultorvet købte jeg Colonil Diamant og har gnedet og gnedet og gnedet min indtørrede City ind i det. Og den er nærmest smukkere nu, end dengang jeg købte den.

Photobucket
Rensning af misfarvet læder

Jeg har også en endnu ældre Marc Jacobs Stella, som har levet et endnu længere og hårdere liv. Den var også blevet noget misfarvet, og jeg har med rimelig succes fjernet det med Coxy All Net. Desværre er Stella ikke af samme kvalitet læder og håndtagene er ikke gennemfarvet – det kan man ikke behandle op i den gamle farve igen. Men Coxy All Net gjorde arbejdet godt. Det er en skum som fjerner snavs og misfarvninger. Prøv på et skjult sted først! Derefter fik hele Stella igen Colonil Diamant, som jeg virkelig er begejstret for. Den genopliver og plejer læderet uden at give en unaturlig glans, som ikke var der i forvejen.

Photobucket
Imprægnering

Jeg spurgte samme dygtige skomager på Kultorvet, om han havde den imprægnering fra Colonil, som Mulberry anbefaler til deres tasker, og han sagde ”Nej, Woly Protector er meget bedre”. Skeptisk viste jeg ham min PS1 og gjorde ham opmærksom på, at vi snakkede om en taske til 12.000 kroner, hvis han tog fejl og den ændrede farven eller lignende. Han svor på spejderære og lovede mig at erstatte min taske, hvis der skete noget.

Det gjorde der ikke, han havde fuldstændig ret! Jeg har nu imprægneret alle mine tasker (og mine sko med, nu jeg var i gang) med Woly Protector 3×3, og man kan ikke se noget på dem. Der er ikke gået lang nok tid til at sige noget om effektiviteten af beskyttelsen – det må tiden vise. Men det er ekstremt vigtigt for mig med en imprægnering, at den ikke påvirker udseendet af læderet.

Photobucket
Her kan du købe det
Colonil, Woly og Coxy kan købes hos mange skomagere – jeg er som sagt meget begejstret for den hjælp, jeg fik i Hælebaren på Kultorvet, jeg havde ikke regnet med, at han vidste noget om designertasker. Det er også dem, der tager sig af mine sko normalt.

***

Hvis I har nogle tips og tricks til at pleje og passe tasker, så må I meget gerne dele dem i kommentarfeltet 🙂 Og tak til Katja for at dele ud af sine erfaringer!

50 kommentarer

 • Line

  Jeg er så uheldig, at have fået en kuglepenstreg på min næsten nye pudderfarvede PS1.. Har du et tip til, hvordan jeg kan få den væk? (stregen er ca 1 cm lang og ikke så “dyb” i læderet, hvis du forstår 😉 )

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maja

  Måske det bedste indlæg jeg har læst til dato! Eller også er det fordi jeg selv lige har lavet nummeret med en ikke helt lukket vandflaske i min Mulberry og troede at alt håb var ude! Skal helt bestemt prøve både teske-tricet og dernæst eddike/vand hvis det ikke er nok.

  Jeg fornæmmer et lyst forude..

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Skynder mig lige at gemme det her indlæg et sted! For det er bare ALT det man på et eller andet tidspunkt får brug for at vide.. Nu mangler jeg bare en lækker designertaske at teste det på ;). Og indtil jeg får det – kan tricket til city’en bruges på en læderjakke, tror du?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • modemedmere

   Hm, hvis det er gennemfarvet læder, tror jeg måske, det også går til en læderjakke?
   /Maria

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Altså jeg har fået tricket fra en artikel om lædermøbler :-p Hvis bare det er ægte og gennemfarvet læder af god kvalitet, så er det lige meget om det er en taske eller en jakke. Men… prøv på et sikkert sted først, ikke?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • modemedmere

   Jeps, husk at prøve først 😉
   /Maria

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg tror jeg tager den med forbi min hælebar med jakken og navnene på produkterne fra det her indlæg og spørger dernede så. Og så lover jeg at prøve på et sikkert sted først 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • modemedmere

   Det lyder som en go’ idé, du må huske at vende tilbage med, hvordan det går 🙂
   /Maria

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Så mange gode tips! Jeg skal nok også bli bedre på å pleie mine tasker, det har jeg virkelig ikke vært tidligere. 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg ELSKER også Colonil Diamant, som jeg bl.a. har brugt til at genoplive en vintage slangeskindstaske med 🙂
  Den var ellers helt støvet og alle skællene stod åbne på den gamle sag, min mormor tog med hjem fra Spanien engang i 60’erne, men i dag ser den næsten ud som ny

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • S

  Rigtig godt indlæg – først og fremmest ! 🙂

  Jeg arbejder til daglig med lædervare, og erfaringer fortæller at for hyppig brug af læderbalsam af alle mærker kan ødelægge læder gennemfarvet eller ej. Daglig brug at imprægnering på spray UDEN silikone er bedst. Spray et tyndt lagt ca hver 14. Dag på tasker, sko eller jakker, som bliver brugt ofte. Brug kun læderbalsam en gang i mellem når læderet ser tørt ud.

  Held og lykke til alle med tørre og slidte skindvare 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • modemedmere

   1000 tak for info – rart med en ekspert 🙂
   /Maria

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mille

  Hælebaren på Kultorvet er FANTASTISK de er så søde og gode til at vejlede…Og så har de forståelse for dyre sko og tasker…der er ikke noget surt “det er på eget ansvar” og “det ved vi virkeligt ikke noget om” atitude der 🙂 Thumbs up!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  Har i nogle gode råd til ruskindstasker? Jeg har en fin lysegul ruskindstaske fra Mulberry som er kommet til at se meget snavset ud.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • modemedmere

   Som sagt er jeg slet ikke ekspert… Men måske er der andre, der kan komme på banen med råd og erfaringer?
   /Maria

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lennie

  FANTASTISK guide! Min sorte Balenciaga city er begyndt at se ret tør ud, men jeg har ikke turde gøre noget ved den, jeg vil fluks finde noget Colonil Diamant og prøve det:)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • modemedmere

   Yay! Er glad for, du kan bruge det 🙂
   /Maria

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Henriette

  Hej
  Åh tusind tak for dit indlæg. Jeg har lige været uheldig med min prada taske – også en flaske vand!
  Nu må jeg bare være tålmodig og vente på den bliver tør. Øv
  Jeg håber virkelig dine tricks virker 🙂
  KH Henriette

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • modemedmere

   Hej Henriette,
   Ej, øv 🙁 Håber, den kan reddes!
   /Maria

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Caroline

  Hej!
  Ved indlægget er gammelt, men prøver lige at stille et spørgsmål, i håb om svar.
  Jeg har haft en sort balenciaga i et par år og besluttede mig for et par dage siden for, at købe noget læderfedt hos skomageren(collonil, dog ikke collonil diamant), jeg gav den en omgang med det og nu er den blevet hvidlig og ser mere tør ud end før….. Ved du hvad jeg skal gøre?
  Er der sort farve i den læderfedt du har brugt til din sorte City??
  Vh Caroline 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • modemedmere

   Uh, der må jeg melde pas! Måske du skulle tage den til skomageren, hvor du har købt produktet?
   /Maria

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • MMLV

  Hejsa. 🙂 Tak for et fint indlæg. Ved du om Colonil diamant egner sig til en vintage Chanel Jumbo Maxi taske? Ville gerne shine min lidt op. ☺️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Atle V. Andersen.

  Hej til de erfarende damer. Jeg vil gerne høre hvad i ville stille op, hvis i som mig havde et Louis Vuitton bælte, der i sin tid var hvid og blå i tærnede design. Men nu er de hvide fælter ved at være godt mørke. Hvad skal jeg bruge, og hvordan skal jeg gøre det for at få det hvide look tilbage ??

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • modemedmere

   Hej – jeg er ingen LV-ekspert, så tør ikke svare… Har du prøvet at spørge i LV-butikken i Kbh?
   /Maria

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kristine

  Jeg har en mylberry mini lily i sart lyserød og desværre selvom jeg imprenerede den til at starte med, har jeg fået afsmit at sorte bukser i kanterne. Er det overhovedet muligt at få det fjernet delvist eller helt?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mie Hansen

  Hej!
  Jeg har købt en brugt Marc Jacobs taske og da jeg modtog den opdagede jeg at metallet, hvor skulder og hånd remmen sidder fast, er meget medtaget og har fået en brun misfarvning. Hvordan kan jeg få den oprindelige sølvfarve tilbage og er det overhovedet muligt?
  Håber virkeligt at du kan give mig et svar, da jeg forgæves har søgt på nettet efter svar!
  Mvh Mie

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • modemedmere

   Prøv at gå ind/ring til i Marc Jacobs-butikken? De må vide det 🙂
   /Maria

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pernille Kristiansen

  Er det korrekt at LV tasker hellere ikke kan tåle vand? Og gælder dette også regn?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • modemedmere

   Der må jeg være dig svar skyldig. Er ingen LV-ekspert.
   /Maria

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kamma

  Jeg har fået fat i en Gucci taske, hvis logo hardwere har fået en masse små ridser på, ved I hvordan disse kan blive fjernet eller hvem man kan kontakte for at få det gjort?
  Håber på gode råd 😀

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Novida

  Jeg har i dag haft et uheld med vandflaske i min taske- men min taske er sort og har skjolder på begge sider- kan du hjælpe 😖😖😖

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • modemedmere

   Har du fulgt anvisningerne i indlægget?
   /Maria

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christine David

  Hej. Jeg har fået et Hvidt mærke på min helt nye Bayswater fra Mulberry i sort – mærket er væk nu fordi jeg gned på det men nu er læderet mere “kedeligt” i farven der hvor jeg gned. Kan du hjælpe?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • modemedmere

   Hej
   Som sagt er jeg på ingen måde ekspert, så jeg ville spørge der, hvor du har købt den 🙂
   /Maria

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Isabella

  Jeg har købt en brugt Zadig et voltair taske, den har lidt slid ude i siderne og rundt omkrig logoet. Jeg ved den er lavet af kolæder, men er der en chance for at jeg kan få læderet renset? Da det er ret slidt?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Katrine Agerskov

  Hej
  Jeg har fået parfume skjolder på min Gucci taske (Kanvas? Har spurgt hvor jeg købte den, de kunne ikke hjælpe. Håber du kan, for den er praktisk taget ubrugelig.
  Mvh Katrine

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Søndagssang: The Cardigans - I Need Some Fine Wine, And You Need To Be Nicer