Dagens outfit: Stribemix

Chao, congee, risvælling…

 photo congee.jpgDen kolde tid er lig med suppe at varme sig på, og her får I en klassiker fra det vietnamesiske køkken. Pho er nok den mest kendte suppe fra det vietnamesiske køkken, men da den ingrediens- og tidsmæssigt kræver en del, så er det her, at risvællingen chao kommer ind i billedet til de hverdagsaftener, hvor der skal nem og nærende mad på bordet.

Nogle af jer kender måske denne slags risvællinger som congee, men fælles for dem alle er, at det er ris, der er kogt ud i en form for suppe. Min her er med kylling, men suppen kan også sagtens laves med and, oksekød, indmad (min favorit!) eller skaldyr.

Det er alfa og omega, at der serveres friske krydderurter til – her har jeg “kun” forårsløg, men ideelt set skal der også være thaibasilikum, mynte og evt. koriander. Og inden servering skal der også at squeeze lime i for lidt friskhed og syre.

Inden I får opskriften vil jeg også lige kommentere mængden af ris, da det jo er en smagssag, om man ønsker en tyk eller meget flydende vælling. Betragt den mængde, jeg har angivet, som en vejledende mængde, og så prøv jer frem 😉

Chao ga aka risvælling med kylling (til ca. 4 personer – eller til 2 personer i to dage)
– 1 pakke kyllingeoverlår (skal der laves til flere mennesker, er det bedst at koge en hel kylling – i så fald skal de andre mængder fordobles)
– vand
– 1 lille løg, skrællet
– 2 dl jasminris
– salt, peber, fiskesauce og evt. MSG/det tredje krydderi til at smage til
– friskhakket forårsløg, thaibasilikum, mynte og koriander
– limebåde

Sådan gør du:
1. Kom kyllingeoverlårene i en tre liters-gryde, og fyld gryden med vand. Skru op for varmen; suppen må ikke bulderkoge, men skal lige netop simre.
2. Kog suppen i så lang tid som muligt – mindst en time – og skum jævnligt fedt og urenheder fra. Når der ikke længere kommer urenheder, kommer du løget ned i suppen til kyllingen
3. Efter en times tid – gerne mere – fisker du kyllingestykkerne op og stiller dem til side til let afkøling. Skyl risene i flere omgange koldt vand, og kom risene ned i suppen.
4. Kog vællingen i omkring en halv time, eller til risene er kogt helt ud – der må slet ikke være bid i overhovedet. Rør jævnligt i suppen, så risene ikke koger fast i bunden. Desuden gør omrøringen også, at du nedbryder riskornene og får en mere silkeblød vælling.
5. Pluk kødet fra benene på kyllingeoverlårene. Skindet er en delikatesse i det vietnamesiske køkken, men er du ikke til det, så kassér det.
6. Smag vællingen til med salt, peber, fiskesauce og evt. MSG/det tredje krydderi.
7. Øs vællingen op i skåle, kom en god portion kylling ved, drys med krydderurter og afslut med en et drys friskkværnet peber. Server med limebåde, der presses over vællingen, inden den spises.

Tip! Skal du have lidt mere protein i, så slå ganske forsigtigt æg ned i vællingen før servering, og pocher dem forsigtig, til de stadig er flydende indeni. Det er sååå lækkert, når blommen flyder ud i kyllingesuppen 😉

4 kommentarer

 • Helle

  Uhhmmm, det ser lækkert ud! Jeg elsker, når du poster vietnamesiske opskrifter. 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • modemedmere

   Er glad for, at du kan li’ de vietnamesiske opskrifter 🙂
   /Maria

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ej, hvor ser det lækkert ud! Herhjemme er vi også stor fan af pho, men som du skriver, så er der bare en lidt større arbejdsmængde tilknyttet den, så det kan være vi skal gi os i kast med den her 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • modemedmere

   Pho er tidskrævende ja, og denne er lidt mere hverdagsvenlig 🙂
   /Maria

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Dagens outfit: Stribemix