Søndagssang: Lord Huron - Ends of the Earth

Butter Chicken

 photo butter-chicken.jpgI vinter meldte hende her og jeg mig til et indisk madlavningskursus. Nu er det jo ikke fordi, jeg er totalt tabt bag en madvogn, men det indiske køkken har med sine mange krydderier virket lidt uoverskueligt for mig, og det skulle der altså laves om på med dette kursus 🙂

Heldigvis er det slet ikke så svært at lave indisk, og nu har jeg fyldt krydderihylden og laver jævnligt indisk mad – også på hverdage hvor det skal gå lidt tjept 😉

Min favorit er klart butter chicken, der med sin cremede, smørrede og let krydrede smag er et hit hos både mig og min stærk mad-sarte bedre halvdel 😉

Som med så mange andre retter, så er der utallige måder at lave den på – og dette er den version, som jeg har lært at lave. Jeg har dog modificeret den en smule og fx tilsat hakkede mandler, da jeg synes det giver noget tekstur og smag til retten, som klæder den.

I undrer jer måske også over, hvorfor retten ikke er rød, som den ellers plejer at være, når man får retten serveret på restauranter. For det første er der ikke tomater i den version, som jeg har lært at lave. Jeg har prøvet at googlet mig frem til, hvad der er det mest korrekte i en butter chicken – med eller uden tomat – men jeg har ikke kunne finde frem til et endegyldigt svar. Nogle mener, at tomater er et must, mens andre mener, at tomaternes syrlighed overdøver den cremede smørsmag, som trods alt er det centrale i en BUTTER chicken. For det andet så fortalte min madlærer os, at butter chicken oprindeligt ikke er rød, men der er så mange, der forbinder den med at være rød, at de ofte bare kommer farve i, så den ser “rigtig” ud. Det er altså ren madsminke, og det er der jo ingen grund til, vel? 😉

Med hensyn til kødet så vil jeg klart anbefale jer at gå i en lang bue udenom kyllingebryster og -filetter. De smager af absolut ingenting og bliver tørt som sålelæder, når det bliver kogt i saucen. Gå efter udbenede overlår, som efterhånden fås i de fleste supermarkeder. Det smager af meget mere og bevarer sin saftighed under tilberedningen.

Til retten har jeg serveret kogte basmatiris, papadums, raita og en indisk salat, som I finder opskriften på HER.

Nå, det var vist nok snak om butter chicken. Her får I opskriften – PRØV DEN! 🙂

Butter chicken (til 3-4 personer)
750 gr udbenede kyllingeoverlår skåret i tern på ca. 3 x 3 cm
1 dl yoghurt naturel
3 cm ingefær
1 løg
3 fed hvidløg
2 tsk garam masala
saften fra en halv lime
1/2 tsk gurkemeje
1 tsk koriander
1/2 tsk chilipulver
1 1/2 tsk salt

Sauce:
10 nelliker
10 grønne kardemommekapsler
10 sorte peberkorn
10 cm kanelstang
1 løg, finthakket
2 spsk olie
75 gr smuttede mandler, 50 gr hakker du fint i en blender, de 25 gr skærer du i mandelsplitter
1 1/2 dl piskefløde
50 g smeltet smør
frisk koriander, hvis du er til det

SÅGAN GØR DU:
1. Kyllingen skal helst marinere natten over, så aftenen før laver du marinaden. Og det tager altså ikke mange minutter 😉 Blend ingefær, hvidløg og løg. Bland den blendede masse med yoghurt og krydderierne og limesaft. Put det i en frysepose, slå en knude på og lad det trække i køleskabet natten over. Kyllingen kan også marinere et par timer før tilberedning, men resultatet bliver altså MARKANT bedre, hvis kyllingen ligger hele natten.
2. Varm olien ved middelvarme, og tilsæt de hele krydderier. Svits det godt igennem, så aromastofferne frigives i olien. Fisk krydderierne op af olien. Du kan også lade dem ligge og koge dem med i saucen, men personligt foretrækker jeg ikke at tygge på hele peberkorn 😉 Tilsæt det hakkede løg, og svits dem til de er lysebrune.
3. Tilsæt kylling og marinaden samt de blendede mandler. Svits det godt igennem. Smag til med salt. Skru ned, og lad det simre i 10 minutter.
4. Vend fløde og smør i retten. Sluk for varmen.
5. Server med et drys koriander og mandelsplitter på toppen.

2 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Søndagssang: Lord Huron - Ends of the Earth