Tip til trendy strik med korte ærmer

Lang togrejse med 1,5-årig

Morgenmaden bestående af paprundstykker med smør og syltetøj indtages, mens landskabet suser forbi

Grundet den stigende interesse for at tage hensyn til miljøet, overvejer mange også, om de kan rejse med tog i stedet for at hoppe på flyet. I sommer gjorde min lille familie netop det: Vi skulle til Østrig, hvor vi endte med at køre bil fra København til Hamborg, hvorfra vi tog nattoget til Wien.

Lad mig nu være helt ærlig (og dermed ikke fremstå så hellig, som jeg muligvis kunne gøre). Det var faktisk ikke hensynet til miljøet, der gjorde, at vi valgte toget. Eller, lad mig omformulere, det var ikke det, der stod øverst på listen. Det var nok mere en “bonus”, at det også var miljøvenligt, så der var mange faktorer, der spillede ind, da vi valgte at tage toget. Økonomi spillede da også klart ind, og så ELSKER, ELSKER, ELSKER min lillemand tog (det var hans første ord), så vi så det også som en oplevelse (på godt og ondt) at rejse med tog.

Vi blev faktisk inspireret af den familie, som vi skulle lejlighedsbytte med. De tog nemlig deres bil med toget til Danmark, og så kunne vi selvfølgelig ikke lade være med også at undersøge den mulighed.

Det var min kære mand, der stod for research og bookning, så jeg har gravet lidt i hans hjerne for at få ham til at genkalde det hele. For det første findes der ikke “Momondo for tog” (der er jeg enig med Cathrine, det burde der gøre), så han skulle booke det hele gennem det østrigske jernbaneselskab, der ikke har en helt brugervenlig (eller forståelig) side.

Mulighederne for os var enten at flyve fra København til Østrig og leje bil dernede eller taget vores egen bil derned med toget – gjorde man det op i kroner og ører, ville det koste omtrent lige meget. Hvis man KUN ser på billetprisen for hhv. tog og fly, så er er togrejse dyrere ift. til hvor lang tid det tager og komfortabelt det er, så der skal helt sikkert gøres noget her fra politisk side, før det virkelig får folk til at rykke over på tog.

Som med flyrejser varierer togbilletternes pris fra dag til dag, så priserne er nok forskellige alt efter, hvornår man booker. Min mand tjekkede lige en random dato i april, og der var alle sovepladser allerede udsolgt, så man skal altså også være ude i god tid.

Vi gav 102 euro pr. person pr. vej + 149 euro for bilen pr. vej. Vores søn, der på det tidspunkt var halvandet, rejste gratis. Det skal så lige bemærkes, at de 102 euro pr. person er for en soveplads i en SEKSMANDSKUPÉ. Ville vi have vores “eget værelse”, kostede det 200 euro ekstra, og der blev vi simpelthen for nærige.

Rejsen kan gøres billigere, hvis I rejser om dagen uden soveplads, der koster det 200 euro for to personer og en bil pr. tur. Vi valgte dog at sove, da det nok er nemmest at slå tolv timers rejse ihjel, hvor ungen sover det meste af tiden, kontra man skal underholde ham alle 12 vågne timer 😉

Men altså, det er IKKE luksus at skulle dele sovekupé med så mange, og jeg havde det ærligt talt meget stramt med det. Man skulle seks mennesker blive enige om, hvornår man skulle slå sovepladserne ud. Og vi ville selvfølgelig gerne gøre det så tidligt som muligt, da vi havde en lille én.

Jeg var naturligvis også bange for, om lillemanden kunne sove i så fremmede og larmende omgivelser. Jeg er vant til at samsove med min søn, så vi delte køje (som er sådan ca. 70 cm bred). Det var ikke behageligt, men man overlever jo den enkelte overnatning, det er. Så mens jeg fungerede som menneskelig sengehest, så lillemanden ikke trillede ud af køjen, så sov han overraskende nok igennem som en sten – til trods for at vi turen derned delte kupé med den mest snorkende mand EVER (det lød seriøst som om, vi delte kupé med en Harley Davidson), og turen hjem var airconditionen i vores kupé gået i stykker (og det skal lige bemærkes, at det var den varmeste sommer i Europa i mands minde), så mens jeg vågnede badet i sved, knap kunne få vejret og var tæt på et angstanfald, så sov min lille dreng igennem det hele (sådan nogle toglyde er god white noise).

Nu havde vi vores bil med, så de store stykker bagage lå i bilen. Der kom en mand med to KÆMPE kufferter i vores kupé, og han måtte gå tiggergang hos personalet, så de kunne opbevares et andet sted, så jeg ved faktisk ikke, hvad reglerne for bagage på sådan en togtur er.

Det er altså både dyrere, det tager længere tid og er ikke særligt bekvemt – så ja, der er ikke mange ting, der tæller for at tage toget. Man skal helt sikkert tage det som en oplevelse – min lillemand er kæmpefan af at rejse med tog, og det var intet problem at underholde ham. Han stod for det meste bare og kiggede ud af vinduet og så landskabet suse forbi, ellers gik vi ind tur ude på gangen, hvor han charmede folk i de andre kupeer. Det var nok mest mor her, der havde det lidt stramt med konceptet.

Vi taler dog om at tage toget til Hamborg eller Berlin på et tidspunkt, og der behøver man jo nødvendigvis ikke at sove, så det kan nok gøres lidt mere bekvemt.

Togrejse er bestemt ikke noget, man skal vælge, fordi der er penge eller tid at spare – det skal gøres, fordi det er en anderledes oplevelse – “part of the journey” – og så er det jo en bonus, at det er mere miljøvenligt 😉

Gør I jer tanker om at tage toget fremfor fly?

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Tip til trendy strik med korte ærmer