Canada Goose - nogle erfaringer?

Q&A: Journalistik på Syddansk Universitet

En meget begejstret Maria i radiolokalet.

En venlig læser mindede mig om, at jeg i min FAQ havde lovet at skrive om mit studie, hvilket jeg endnu ikke har fået taget mig sammen til – sorry!

Det er nemlig sådan, at jeg fra tid til anden får mails med spørgsmål om, hvordan det er at læse journalistik på Syddansk Universitet, så jeg tænker, at det er nemmest for mig (og jer) at samle alle spørgsmål og svar ét sted 🙂
Lille mig med et stort tv-kamera (det skal dog indskydes, at vi sidenhen har fået nye, lækre kameraer på studiet!). Læg mærke til, at jeg blænder lampen med mit pashmina-tørklæde!

Oprindeligt var jeg gået i gang med at skrive et indlæg om mit studie, men det blev så laaaangt, at der nok ikke er nogle af jer, der vil læse det hele! Så jeg tænker, at en Q&A (question and answer) er den rette løsning.

Jeg klipper tv-eksamen.

Post-its bliver din bedste ven på studiet 😉 Her er det sportsweekend på radiosemesteret

Så hvis I er nysgerrige omkring mit studie (og måske selv drømmer om at læse der en dag), så er I velkomne til at stille spørgmål i en kommentar. Bare fyr løs om adgangsprøve, studiemiljø, studieforløb osv.

Og så vil jeg i øvrigt også anbefale jer at klikke forbi disse to links, hvis I vil vide mere: Center for Journalistik og journalistuddannelse.dk.

19 kommentarer

 • […] Jeg får også mange spørgsmål om mit studie, og I er velkomne til at stille flere spørgsmål her. Hvordan har du fået sat baggrundsbillede ind på din blog? Jeg har brugt denne guide. Hvordan […]

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pernille

  Fedt! Jeg er netop begyndt at følge med i din blog, efter jeg læste artiklen i FS – og det er herligt, der er lidt om studiet her også. Jeg læser nemlig også selv journalistik på SDU 🙂 Dejligt at se billeder. Thumps up!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • modemedmere

  Cool – jeg håber, du bliver hængende som læser på min blog 🙂
  Og hvis du kommer til KaJO generalforsamling og Jern Henrik-fest på lørdag, så kan det være, at du kan spotte mig 😉
  /Maria

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Charlotte

  Hej Maria 🙂

  jeg overvejer også at studere til journalist? (på Syddansk universitet) For i forhold til hvad jeg har hørt, så lyder de til at tilbyde den bedste journalistuddannelse..?

  Derfor kunne jeg vældig godt tænke mig at at høre lidt om, hvor svært det er at blive optaget? og om du ved om SDU tilbyder andre uddannelse som kunne “minde om”/have noget tilfælles med journalistuddannelsen. Kommunikation eller ligende? 🙂

  Kh. CHarlotte

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • eva

  jeg vil rigtig gerne studere journalistik på SDU, men jeg ved ikke helt hvordan jeg skal gribe det an. søgte du ind direkte efter gymnasiet eller hvordan? og hvordan fungerer optagelesprøven? har hørt at de har afskaffet alle de der spørgsmål om ALT som skulle være så svær. og ved du ellers hvad kriterierne for at komme ind er? skal man have et bestemt gennemsnit for at have en chance eller baserer de det udelukkende på adgangsprøven? og hvordan er miljøet? og har du valgt et specifikt område at fokusere på?
  ej, puha det blev en lang smørre, du kan nærmest lave en hel FAQ kun ud af mine spørgsmål, hehe.
  mvh.
  eva

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • modemedmere

  @Charlotte: Jeg synes helt klart, at det er den bedste journalistuddannelse i DK. Der er en god blanding af håndværk og de akademiske fag, og man får lov at snuse til alle medier.
  Det er ret svært at blive optaget. Jeg mener, der hvert år er ca. 300 ansøgere, og af dem bliver 225 kaldt til skriftlig optagelsesprøve. Af dem bliver 115 kaldt til optagelsessamtale, og af dem bliver 75 optaget på studiet.
  Du kan også læse medievidenskab på SDU. Det minder ikke så meget om journalistik, men det er i samme boldgade. Ellers kan du læse fx historie eller samfundsfag og så tage journalistik som tilvalg.
  @eva: Jeg tog et års sabbatår, inden jeg søgte ind på studiet – så jeg var med mine 20 år i den yngre del af flokken – men der var nu mange på min alder!
  Optagelsesprøven er i fire dele nu, og de har rigtig nok afskaffet videnstesten med 50 spørgsmål om alverdens ting. I stedet er der en test, der skal se, hvor god du er til at reflektere og analysere over et emne. Desuden er der en sprogtest, en “engelsktest” hvor du skal referere engelske telegrammer på dansk og et kreativ test. Du kan se mere her: http://www.journalistuddannelse.dk/DK/v1/1/3896/
  Det kræver ikke noget snit for at komme ind på uddannelsen, det er udelukkende baseret på optagelsesprøven og samtalen – men generelt er det mit indtryk, at mange har høje snit – men det kræver det nok også at komme igennem prøven!
  Studiemiljøet er rigtig godt, der er gode faciliteter, engagerede undervisere og gode studiekammerater – selvom det til tider kan være hårdt, så er det først og fremmest sjovt.
  Jeg har ikke valgt noget specifikt område at fokusere på. Bachelor-delen er meget generel, mens man kan specialisere sig med en kandidat.
  /Maria
  I er velkomne til at stille yderligere spørgsmål!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anonym

  Hej igen!
  Ja, jeg kommer til KaJO-festen på lørdag – jeg skal nemlig stå i bar for Festudvalget… Glæder mig til at se dit outfit 😉
  Og jeg er helt enig, journalistuddannelsen på SDU er virkelig god – og studiemiljøet helt overvældende godt. Det er hårdt, men fedt at læse til journalist!
  Tak for en fed blog.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • modemedmere

  Cool! Så må du endelig sige hej 🙂 Selvom det nok ikke bliver det vildeste druk, da jeg pt. er på antibiotika 🙁
  Og jeg tror nu ikke, at det bliver et vildt fashionabelt outfit :S Skal jo med toget frem og tilbage samme dag, så jeg vil hellere være mere praktisk klædt på – det er bare et hurtigt stop i Odense denne omgang – men fedt bliver det nu alligevel!
  /Maria

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Hvordan klarer du det med at pendle?

  Er det irriterende eller er det fint nok?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • modemedmere

  Hej Louise,
  Jeg har kun pendlet på 7. og dermed sidste semester, og der har det ikke været så hårdt, da man ikke har så meget undervisning på uni (faktisk kun en enkelt uge i september). Resten af tiden bliver brugt på opgaveskrivning, og det kan jeg jo sagtens klare her i København, så jeg er kun i Odense ca. 2 gange om måneden, og det er jo til at overskue – både tids- og pengemæssigt 🙂
  Et par stykker fra mit studie har formået at pendle alle semestre, og det tror jeg er ret hårdt. Men hvor der er vilje, er der vej 😉
  /Maria

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hej Maria.
  Dejligt indlæg!
  Jeg læser selv Humanistisk Informatik og vil meget gerne bruge min Bachelor til at læse en kandidat i journalistik.. Kender du til kandidaten på SDU. Jeg synes ikke der er særlig gode informationer på hjemmesiden. Man kan læse en Master som koster penge plus at man skal have 2 års erhvervserfaring men hvad med kandidaten. Er den lukket for kun SDU ligesom ‘fine’ RUC (Sådan noget pjat)? Håber du kan hjælpe.. Og ellers tjek min blog ud.. Der er også en smule om studieliv men en masse mere om mode og livet.. 😉
  Ha en dejlig aften fra
  Sofie B

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • modemedmere

  Hej Sofie B,
  Du kan læse her: http://www.sdu.dk/Uddannelse/Fuldtidsstudier/Kandidat/Cand,-d-,public.aspx
  Der er to linjer inden for kandidaten: cand.public A og B. A er for dem, der er uddannet journalist fra enten SDU eller DJH, mens B er for dem, der har en bachelor i noget andet, men som har læst journalistik som tilvalgsfag. Jeg ved ikke, hvor meget humanistisk informatik har med journalistik at gøre, men måske man kan søge dispensation? Husk tilmeldingsfristen i år er 1.december!
  /Maria

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • […] P.S. I kan læse mig Q&A om journalistik HER […]

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Line

  Hej! Jeg har været fast læser på din skønne blog et stykke tid uden at vide at du læser journalistik. Jeg har lige sendt min motiverede ansøgning til SDU så lige for tiden går jeg og er ved at dø i spænding. Det er virkelig fedt at læse dit indlæg om uddannelsen!! Er I sikre på at paratvidenstesten er afskaffet? Den står nemlig stadig som en del af den skriftlige optagelsesprøve inde på Center for Journalistiks hjemmeside?
  Mange hilsner Line

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • maria

   Hej Line,
   Paratvidenstesten blev afskaffet et enkelt år, men nu er den tilbage. Så ja, det er op at være godt orienteret! Held og lykke med optag 🙂
   /Maria

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hej!
  Ved godt det er noget tid siden, du lagde dette indlæg op – men har lige et par spørgsmål.
  Jeg står nemlig i den situation, at jeg er blevet indkaldt til samtale på SDU her på fredag og kunne godt bruge et par råd. Hvordan fungerer den? Hvad lægger de vægt på? Hvad er vigtigt at få sagt? Og sådan nogle ting. Håber du kan/vil hjælpe 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anja

  Hej Maria
  Jeg ved godt, at dette indlæg har et par år på bagen… Jeg står dog i den heldige situation, at jeg er blevet indkaldt til samtale på SDU d. 7. maj, men jeg kan ikke finde megen information omkring samtalen. Har du nogle tips til, hvad der er vigtigt at forberede sig på før samtalen? Måske noget der overraskede dig, da du var til samtalen?
  Jeg har selvfølgelig fuld forståelse for, hvis du ikke kan/har tid til at komme med et par råd – men hvis du har, ville jeg sætte stor pris på det! 🙂
  /Anja

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • modemedmere

   Hej Anja,
   Jeg har lige copy/pastet et tidligere svar 😉
   “Det er nok en god idé at overveje din motivation for at gå på studiet, hvad dine ambitioner er, hvad du fx ville komme på forsiden af en avis, hvordan du arbejder under pres… Men der er en studerende, som hjælper dig, inden du skal ind til samtale 🙂 Held og lykke!”
   /Maria

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Canada Goose - nogle erfaringer?