Backstage

Brille-behov

Ok, jeg ved, at denne problemstilling deler folk i to lejre. Dem der synes, det er ok – måske ligefrem fedt, og så er der dem, der synes, at det overhovedet ikke giver mening – måske er det ligefrem prætentiøst.

Jeg taler om at gå med briller uden styrke. At gå med briller, selvom man ikke har brug for det.

Jeg ved ikke, om de har behov for det eller ej, men fashionable kendisser som Cate Blanchett, Chloë Sevigny, Ashley Olsen, Kirsten Dunst og Helena Christensen er alle blevet spottet med briller. I en tid med kontaklinser og laseroperationer – så burde briller egentlig være overflødige. På catwalksene til forår/sommer 08-showsene bar modellerne hos Erin Featherston og Luella briller, så briller er mere end et klart syn – det er mode.

Briller er vel i deres oprindelige funktion til for at korrigere folks nær- eller langsynethed, men har det efterhånden ikke udviklet sig til at være modetilbehør på linje med halskæder, sko og øreringe? Et par sko holder ikke kun fødderne varme, de er også en del af ens personlige stil, og i sidste ende er de et udtryk for, hvad man ønsker at signalere over for omverdenen: Skal jeg til fest? Er jeg en nydelig kontordame? Er jeg en flipper-gymnasieelev? Hvorfor skulle man ellers have 40+ par sko i garderoben? For mig er briller det samme, de tilfører ligesom noget til ens look – men gør de mere end det? Det er svært at forklare, men fordi der også hører alle mulige associationer til briller, så bliver man behandlet anderledes med briller på – eller fører man sig anderledes frem? Virker man klogere, ældre, mere seriøs, mere nørdet, prætentiøs, akademisk, er man “mediesmart”, kitsch, retro, geek chic? Jeg skal ikke kunne sige det – men de gør altså et eller andet.

Jeg har gået med briller en stor del af mit liv, fordi jeg er meget nærsynet – pt. er jeg -10 og stadigt stigende…Men briller er efterhånden gået hen og blevet så upraktiske: De er store og tunge, og den høje styrke i glassene formindsker øjnene. Desuden skal jeg have nogle ordentlige hinkesten for at have et ordentlig udsyn til alle retninger – sådan nogle små fikse nogen er ikke gode nok. Så linser er løsningen for mig langt de fleste dage, mens de store, brune briller med styrke i kun kommer på, når jeg er syg eller har tømmermænd og bare tuller rundt derhjemme.
Men jeg kan egentlig godt lide at gå med briller, jeg har nok den indstilling at man ikke skal holde sig tilbage – eller i hvert fald have det lidt sjovt – når det kommer til mode. Derfor har jeg nogle briller liggende uden styrke, som jeg går i, hvis humøret er til det. Det sorte par er fra H&M (og så ved man, at det er mode), det hvide par er fundet på eBay.

Og så faldt jeg lige over en fantastisk brille-kollektion, da jeg surfede ind på Fyens Stiftstidendes hjemmeside (af alle steder!).
Det er mærket Entourage of 7, som er grundlagt i Los Angeles i 2004 af en fynbo (lidt regionalistisk er man vel!). Brillerne er vildt dyre, men deres “Vintage-kollektion” kunne jeg ikke lade være med at savle lidt over (selvom det mest er til mænd). Og med navne som “Hans”, “Flemming”, “Jens” og “Frank” (som lidt minder om Frank Hvam’s i “Klovn”) kan man jo ikke lade være med at falde for de charmerende briller. De danske navne lyder sikkert meget eksotiske på engelsk – så mon ikke de sælger, selvom de er dyre?

Nå, vil egentlig gerne høre andres syn på det med at gå med briller – selvom man ikke har brug for det. Så lad mig høre: Er det prætentiøst eller ok?

(billeder fra style.com, the Fashion Spot, gofugyourself, gabbybabble, fashionising og eof7)

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Backstage